2013. december 15., vasárnap

DSGM (Dévény módszer)


 
A DSGM terápiát Dévény Anna gyógytornász, művészi torna szakedző dolgozta ki a '70-es évektől kezdve. Kettős végzettségének köszönhetően újfajta nézőpontból közelítette meg a csecsemő-, gyermek- és felnőttkori mozgássérüléseket. Ebből alakult ki a DSGM terápia.

A Dévény-módszerrel nagyon hatékonyan kezelhetők a születési oxigénhiányos károsodást szenvedett koraszülöttek és újszülöttek, a csecsemőkori tartási rendellenességek (pl.: ferde nyak, dongaláb).
Az oxigénhiány az agy izomtónus szabályozásért felelős területeit érinti leggyakrabban. Az újszülött izomtónusa így eltolódhat a csökkent, vagy fokozott tónus irányába, illetve ezek együttes jelenléte is előfordul. Az izomtónus zavaraival szinte minden esetben mozgásfejlődésbeli megkésettség is együtt jár. A DSGM terápia egyszerre korrigálja az izmok működését, az izomtónus szabályozását és tanítható a normál mozgás mint a mozgássérülések valamennyi területén..
A kezelések során legtöbbször a baba spontán, ill. irányított mozgása közben alkalmazzuk a DSGM manuális technikát (rövid ideig tartott testhelyzetekben is), amely folyamatosan megerősíti a tanultak "bevésődését" az idegrendszerbe. A DSGM kezelései általában heti egy vagy két alkalommal szükségesek, kivételes esetekben ennél gyakrabban is alkalmazható a terápia.


1 megjegyzés:

  1. Szép napot mindenkinek!
    A Dévény-módszer mint szakirodalom, milyen formában (netán könyv formában)és hol lelhető fel?
    Köszönöm.
    Hanna

    VálaszTörlés

Ide írhatsz!