2013. december 16., hétfő

Pfaffenrot manuális terápia (Szinergetikus Reflexterápia)



A Pfaffenrot-féle manuális terápia, más néven szinergetikus reflexterápiát Dr. Waldemar Pfaffenrot alkotta meg a 80-90-es években, ez a technika ötvözi a myofasciális technikát, az akupresszúrát és az ízületi mobilizációt.
Dr. Pfaffenrot elsősorban a mozgásfejlődésükben elmaradt gyermekeknek és központi idegrendszeri sérülteknek fejlesztette ki a módszert, melyeknek egyik legfőbb tünete az izomtónus eloszlási zavara. Ide tartozik a feszes (spasztikus) és laza (hypotón) izomtónus illetve ezeknek keveréke a vegyes.
Más megbetegedésben is hasznosnak bizonyult ez a technika pl.: ferdenyak (torticollis), enyhébb lefolyású gerincpanaszok (idegbecsípődés, ischiász, derékfájás) esetén is. Ajánlott továbbá Stroke, Parkinson, Sclerosis multiplex diagnózissal rendelkező pácienseknek. Alkalmazható Down-, és egyéb mozgást, izomtónust érintő szindrómák, illetve hiperaktivitás, egyensúlyi és szenzomotoros zavarok, tanulási problémák kiegészítő terápiájaként stb.
Az SRT célja:
A patológiás testtartás integrált korrekciója passzív mozgásokon keresztül a kineziológiai és fejlődéstörténeti (ontogenetikai) összefüggések (pl.: nyújtás, rotáció) figyelembevételével, amelyek fiziológiás testtartáshoz és mozgásfunkcióhoz vezetnek.
A módszer kifejlesztője a terápiát blokkszerűen, napi kezelésekkel ajánlja. Tapasztalataink szerint azonban heti 2-3 alkalommal, hosszabb távon kivitelezve is jó eredményeket mutat. A kezelés hossza alkalmanként 15-25 perc. Az időtartam kortól és a gyermek állapotától függ.





Dr. Pfaffenrot elsősorban mozgásfejlődésükben elmaradt gyermekeknek és központi idegrendszeri sérültekenek fejlesztette ki a módszert, melyeknek egyik legfőbb tünete az izomtónus eloszlási zavara. Hasznosnak bizonyult azonban ferdenyak, enyhébb lefolyású gerincpanaszok (idegbecsípődés, ischiász, derékfájás) esetén is. Ajánlott továbbá Stroke, Parkinson, Sclerosis multiplex diagnózissal rendelkező pácienseknek. Alkalmazható Down-, és egyéb mozgást, izomtónust érintő szindrómák, illetve hiperaktivitás, egyensúlyi és szenzomotoros zavarok, tanulási problémák kiegészítő terápiájaként.

A terápia hatása a következő területeken mérhető:
  • az izom tónusa;
  • a gerincoszlop különböző rendellenességei (szkoliózis, kifózis, stb.);
  • izom és izületi rövidülések;
  • a kéz támasztó, nyújtó, hajlító funkciója;
  • a finommanipulációs tevékenységek (festés, íráskészség, stb.);
  • a lábtartás és terhelhetőség;
  • a testtartás ülő és álló helyzetben;
  • az általános mozgás- és járáskép;
  • a száj- és beszédmozgások;
  • a koordinációs képességek;
  • a figyelem, koncentráció;

A szülői beszámolók emellett arról is szólnak, hogy a gyerekek lényegesen jobban alszanak, akár már az első kezelést követően is, javul az étvágyuk, a közérzetük. A terápia pozitívan befolyásolja az anyagcserét, a pszicho-emocionális funkciókat, a szellemi és fizikai aktivitást.

1 megjegyzés:

Ide írhatsz!