2013. december 16., hétfő

Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika (HRG)


A HRG módszer 1994 óta levédett magyar rehabilitációs eljárás. Háromszázhetven mozgásfeladata 2–3 év alatt tanítható meg a (rászoruló) gyermekeknek. Jellemzői: minden HRG-fejlesztést alapos neuro- és szenzomotoros szemléletű vizsgálat előz meg. Ennek segítségével a(z organikusan éretlen) gyermek idegrendszeri érettsége százalékban megadható, illetve a hiányosságok és a meglévő készségek-részképességek profilja is ismertté válik.

A HRG-tréningeket ezeknek az adatoknak a figyelembevételével tervezzük meg, tehát a csoport összeállításnál az aktuális érettségi szint és nem az életkor vagy a diagnózisok azonossága számít elsősorban.
A HRG-módszer és feladatok rendszeres és kellően intenzív alkalmazásának az idegrendszer kéreg alatti szabályzásának normalizálódására van pozitív hatása. Ezzel párhuzamosan a sikeres viselkedésszervezéshez és a kognitív funkciók végrehajtásához szükséges agykérgi sémák is "bejáratódnak", amely a pozitív transzfer-folyamatok kialakulását segíti elő. A mozgás, a figyelem, a "szófogadás", a beszéd, a beilleszkedési és gondolkozási folyamatok komplexen megfigyelhető javulása jelzi a HRG-terápia sikerességét és hatékonyságát. A felzárkóztatás után a széleskörű mozgáskultúra megalapozása, az eszközös feladatok "végigtanulása", a koordinációt, szerialitást és a ritmusérzéket fejlesztő feladatok elsajátítása történik. A siklás és az úszó mozgások megtanulása csak ezután lehet sikeres. Alapítványunkban jelenleg 11 HRG-csoport működik. A kezdő, súlyosabban sérült 7-10 hónaposok éppúgy megtalálhatóak, mint a viselkedészavaros, a megkésett pszichomotoros fejlődésű, ill. az autizmussal élő, valamint a részképesség-gyenge 6-7 évesek csoportjai. Minden egyes homogén HRG-csoportnak saját egymásra épülő tréningjei vannak,- s a saját fejlődési tempójában lehet a HRG-terápiát felépíteni. A heti 1 alkalom csak kiegészítő jellegű, mindenképp szükség van szárazföldi szenzomotoros terápiák folyamatos végzésére is, de ennek ellenére a családok nagyon szeretik a HRG-terápiát, mert változatosságot hoz a gyakorlásba, és a víz pozitív hatásai (izomlazítás, mozgásra ösztönzés, jobb fej- és törzstartás kialakítása) már 1 óra után is érzékelhetők és akár több napig is fennmaradnak. A szülők és a gyerekek közösen élnek át kellemes, olykor kihívást jelentő mozgásokat és szenzoros élményeket, amire később is szívesen emlékeznek majd.
 
HRG 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhatsz!