2013. december 15., vasárnap

Craniosacralis terápia



MI A CRANIOSACRALIS TERÁPIA?

A craniosacralis terápia egy különlegesen gyengéd, mégis rendkívüli módon hatékony kezelési forma, amely egyre elterjedtebbé válik széleskörű alkalmazási lehetőségének és a szervezet öngyógyító mechanizmusaira, természetes védekezőképességére gyakorolt hatásának köszönhetően. Jellemzője a mikromanipuláció, amely a koponyacsontok mikromozgásainak korrigálásán alapul. Ennek segítségével hatást gyakorolhatunk a test egyéb részeire, szerveire, szervrendszereire. A terápia célja a kötőszövetes határok, lemezek ellazítása, az izületi feszültségek korrekciója, az izomrelaxáció, az agyi-gerincvelői folyadék áramlásának normalizálása, az idegi funkciók harmonizálása, a koponyán belüli keringés javítása.

A CRANIOSACRALIS TERÁPIA ANATÓMIAI ALAPJA

A terápia alapja a craniosacralis rendszer, amely a keringési és légzési rendszer mellett a szervezet harmadik nagy ritmusát képezi. Ez egy élettani rendszer, amely minden aggyal és gerincvelővel rendelkező élőlényben megvan. A craniosacralis elnevezés a cranium (koponya) és a sacrum (keresztcsont) funkcionális egységére utal. A rendszer az agyat és a gerincvelőt körülvevő és azt védő kötőszöveti hártyából (dura mater) és az abban képződő és keringő agyi-gerincvelői folyadékból (liquor) áll. A testben minden ideg kapcsolatban áll a dura materrel. Ebben a kapcsolatban - fizikai vagy lelki sérülések miatt - kialakuló gátak akadályozhatják az agyi-gerincvelői folyadék áramlását, amely különböző rendellenességekhez vezethet. Az agyhártyák mellett minden olyan csont részét képezi a rendszernek, amely érinti az agyhártyákat és az agyhártyákkal összekötött kötőszövetes állományt. Ezek a csontok is állandó mozgásban vannak, és minden csontnak megvan a maga mozgástere. Amikor egy csont kimozdul ebből az adott mozgástérből, vagy egyáltalán nem mozog, az az agyi-gerincvelői folyadék áramlásának akadályozottságát jelenti. Ha felborul az egyensúly a rendszerben, az nem csak az agy és a gerincvelő, hanem az egész ember szempontjából káros. A craniosacralis rendszer szoros kölcsönhatásban áll az idegrendszerrel, az erek hálózatával, a nyirokkeringéssel, a légzőrendszerrel, a hormonális folyamatokkal és a csont-izomrendszerrel.

A CRANIOSACRALIS RITMUS

A craniosacralis rendszernek, a szív-érrendszerhez és a légzőrendszerhez hasonlóan saját, érzékelhető ritmusa van. A craniosacralis ritmus 6-12 ciklus/perc, amely egyénenként változik, de egy emberen belül állandó. A 6-nál alacsonyabb érték alulműködést, a 12-nél magasabb túlműködést jelent. A ritmus létrejöttében a koponya és a keresztcsont játssza a legfontosabb szerepet, mint a rendszer két vége. Természetesen az összes koponyacsont mozgásban van, és ez a mozgás az agyhártyák és az agyi-gerincvelői folyadék révén folyamatosan tovaterjed a testben. Így a tapasztalt terapeuta a test bármely részén kitapinthatja a craniosacralis ritmust, ezáltal megállapítja az agyi-gerincvelői folyadék esetleges változásait vagy áramlásának akadályozottságát, majd nagyon gyengéd, apró mozdulatokkal segítheti a folyadék és a kapcsolódó lágy szövetek természetes mozgását annak érdekében, hogy fokozza a test önszabályozó folyamatait, nyugalmi állapotba hozza az idegrendszert és javítsa az általános egészségi állapotot.

ÖSSZEFOGLALÁS

A craniosacralis terápia egészen más, mint általában a masszázs, csontkovácsolás vagy a gerinc egyéb kezelési formái. A kezelés során alkalmazott mozdulatok rendkívül gyengédek, aprók, érzékenyek; a terapeuta nem alkalmaz tekintélyes fizikai erőt vagy hirtelen mozdulatokat, a szervezet természetes hullámait és ritmusát követi, ezt használja fel a szervezetben történő változások előidézéséhez.

A craniosacralis terápia egy mélyreható gyógymód, amely segíti a szervezet természetes öngyógyító mechanizmusait, semlegesíti a stressz negatív hatásait, erősíti az általános ellenállást a betegségekkel szemben, visszaadja a fizikális életerőt, és jó közérzetet biztosít.

A craniosacralis (ejtsd. kranioszakrális) terápia különböző szinteken működik, és a test különböző rendszereit befolyásolja. Hatást gyakorol a csont- és izomrendszerre, az idegrendszerre, a szív- és érrendszerre, az immunrendszerre, a különböző szervekre, a kötőszövetekre, a testnedvekre és a test energiarendszerére is.
A terápia felhasználási lehetősége ennélfogva igen széleskörű.

Íme néhány olyan betegség, probléma, amelyek esetén a cranio-sacralis terápia hatékony lehet:

Fejfájás, migrén, álmatlanság, idegfájdalmak
Krónikus nyak- és hátfájdalom, állandó fájdalom bárhol a testben
Asztma, krónikus hörghurut, krónikus arcüreggyulladás
Tinnitus (fülzúgás) és egyéb középfülproblémák, fül-orr-gégészeti betegségek
Lázas állapotok, fertőzések
Krónikus fáradtság, kimerültség
Stressz, feszültség, érzelmi nehézségek, depresszió
Hormonális problémák
Szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás, szédülés
Motoros koordináció zavara
Ortopédiai problémák, gerincbetegségek
Fogászati és állkapocs-ízületi problémák
Baleseti agyi és gerincvelői sérülések
Műtét utáni működési zavarok
Emésztési zavarok, menstruációs problémák
Terhesség alatti és azt követő problémák, pl. depresszió, adhaesio (letapadás)
Szülési trauma
Csecsemőkori zavarok: szopási nehézségek, alvásproblémák, kólika, pylorus stenosis (gyomorkapu-szűkület), kancsalság, stb.
Gyermekkori zavarok, viselkedésproblémák, dühroham
Tanulási nehézségek, dyslexia, dyscalculia, összpontosítás zavara
Hiperaktivitás
Autizmus, epilepszia, központi idegrendszeri sérülés (CP)
Bármilyen krónikus betegség vagy legyengült állapot utóhatásai esetén

A craniosacralis terápia nem alkalmazható olyan esetekben, amikor az intracranialis (koponyaüregi) nyomás változása instabilitást okozhat. Kontraindikációk tehát: akut agyvérzés, koponyasérülés akut fázisa, akut nyakcsigolyatörés, nyúltagyi hernializáció, Arnold-Chiari szindróma, akut agyhártyagyulladás.



Néhány elérhetőég:

http://www.craniosacralis.hu/index.php
http://harmoniavarazs.hu/
http://www.egyensulyert.hu/szolgaltatasok/craniosacralis-terapia.html
http://csontkovacsolas-budapest.hu/craniosacralis.html
http://www.spineart.hu/terapiak/craniosacralis-terapia
http://www.enikogyogytorna.hu/index.php?site=4


3 megjegyzés:

  1. Kisfiunk 6 hónapos volt, amikor először vettünk észre nála révületszerű felfelé nézést, ill. elbambulásokat. Azonnal orvoshoz fordultunk, de akkor már fel voltunk rá készülve, hogy ez valószínűleg epilepszia. Sajnos az EEG vizsgálat igazolta ezt. A kezelőorvos Keppra gyógyszerre állította be kisfiunkat. Folyamatosan fel kellett jegyeznem a rohamokat, melyek egyre sűrűbbek lettek. Voltak napok, amikor a rohamok száma 26 fölé emelkedett. A háziorvos, amikor rákérdeztem, hogy kb. mikorra nőheti ezt ki, azt mondta, hogy iskolakezdésre biztosan. Belül egy hang mégis azt súgta, hogy a mi fiunk hamarabb túl lesz ezen. Férjemmel úgy éreztük, kell, hogy legyen más út is a gyógyulás felé, ezért keresgélni kezdtünk az interneten, ahol férjem megtalálta a Duna TV riportját Gabriel Orsolyával, mely nagyon mély benyomást tett ránk.
    Onnantól kezdve tudtuk, csak Ő tud a fiunknak segíteni. Soha nem hallottunk azelőtt a Craniosacralis terápiáról és az, hogy ilyen hamar sikerült rátalálni Orsolyára, biztosan nem volt véletlen. Már az első kezelés után látható volt a javulás. A fiunk sokkal aktívabb, figyelmesebb lett, és mintha mázsás súlyoktól szabadult volna meg. Meg akart gyógyulni, és 2 kezelés után, 10 hónapos korára teljesen tünetmentes lett, melyet az EEG vizsgálat is bizonyít. Tudjuk, hogy a fiunk választotta Orsolyát és a hozzá vezető utat, és ezért végtelenül büszkék vagyunk rá. Mi pedig, mint a szülei örökké hálásak leszünk Orsolya segítő kezének.

    VálaszTörlés
  2. A kislányom 2,5 évesen nem beszélt még … Felkerestünk egy neurológust, aki 20 perc vizsgálat után kijelentette, hogy a lányunk autista, a diagnózist arra alapozva, hogy a lányunk nem keresett szemkontaktust vele, és nem figyelt a környezetére, ami igaz is volt.
    Ezek után még rengeteg vizsgálatra elvittük Őt. A korai fejlesztő központban végül megnyugtattak minket, nem autista, de beszédfejlődési zavara van.
    Ezt követően sok terápiát kipróbáltunk, logopédushoz kezdtünk járni, de nagyon csekély volt az eredmény. Pár szótagot mondott, a beszédértése nagyon rossz volt.
    Azóta minden megváltozott, a kislányom egy csodálatos fejlődésen ment keresztül.
    Még ma is hihetetlen, de hétről hétre egyre több szót mondott, és a beszédértése kiváló lett.
    Szinte kinyílt számára a világ, az a kis burok, ami a kommunikáció hiánya miatt körülvette, eltűnt. Érdeklődő lett, az érzelmeit teljesen ki tudja fejezni, nagyon figyelmes és gyorsan tanul.
    Pár hét alatt többet értünk el nála a fejlődésben, mint egy év alatt a sok-sok fejlesztéssel.
    Minden egyes kezelés után ugrásszerű volt a változás. Először csak szavakat mondott, majd kétszavas mondatokat, ezután már mondókákat szavalt és kérdéseket tett fel.
    Nem csak a kommunikáció területén lehet rajta észrevenni a pozitív változást, hanem minden másban is, pl.: jobban alszik és eszik, önállóbb, ügyesebb és okosabb.
    Ma már (10 kezelés után) ott tartunk, hogy a logopédusa azt mondta, nem is kell hozzá járnunk, és látva a lányunk eredményeit Ő is ajánlja a craniosacralis terápiát a pácienseinek.
    Végezetül hagy köszönjem meg neked, hogy elérhetővé tetted Magyarországon is ezt a csodálatos gyógymódot. Ezért én örökre hálás leszek neked és a lányunk kezelőjének, Péternek is.

    VálaszTörlés
  3. Kislányunk, Dalma harmadik születésnapja rendhagyóra sikerült. Magas láz gyötörte, tüszős mandulagyulladást gyűjtött be az óvodából. Nagyjából egy héttel később azt vettük észre, mintha húzná az egyik lábát. Majd ahogy teltek a napok, a helyzet egyre rosszabb lett. Két héttel később, reggelente nem tudott lábra állni és egész nap fájdalmak gyötörték. Vérvétel, ortopédia, majd a végén a gyermekrheutatológián kötöttünk ki. A diagnózis krónikus, gyermekkori sokízületi gyulladás volt, ami a két bokáját, két térdét és a bal csuklóját érintette. Nagyon nehezen fogtuk és dolgoztuk fel, hogy a mindig vidám, örökmozgó gyermekünk beteg ill. hogy ezzel a betegséggel hosszú távon is számolnunk kell. A hagyományos orvosi terápiát megkezdtük, nagydózisú steroidot és egyéb gyógyszereket kellett szednie. A gyógyszerek "látszólag" egyik napról a másikra meggyógyították, a fájdalom megyszűnt és ismét mosoly költözött gyermekünk arcára.
    A steroidot azonban nem tudtuk teljesen elhagyni, mert az ízületekről nem húzódott le a gyulladás. Dalma kezelőorvosa a biológiai terápiát javasolta, azonban ettől ill. ennek a be nem látható hatásaitól rettenetesen ódzkodtam. Ekkor ajánlotta figyelmembe egy barátnőm Orsit és a cranio-sacrális terápiát. Örökké hálás leszek érte! Jópár alkalommal kezelte Dalmát és az eredmény a legközelebbi kontrollon már meg is látszott. A térdeiből és a bokáiból eltűnt a gyulladás! Mindeközben Dalma (és én is) nagyon megkedvelte Orsit, aki remekül ért a gyermekek nyelvén, így jó kapcsolat alakult ki közte és Dalma között a kezelések alkalmával. A craniosacralis terápia, a maga csodálatos módján pedig segített. Megmenekültünk az injekciózásoktól, eltűnt a fájdalom, Dalma elhagyhatta a gyógyszereket.


    Solymár, 2009.11.25.

    VálaszTörlés

Ide írhatsz!